● Entertech İstanbul Teknokent
ICUBE Demo Day etkinliği 13 Haziran’da gerçekleşti ● İstanbul’un yüksek katma değerli ürün ve hizmetlerle küresel değer zincirinde üst sıralarda yer alabilmesi için il içerisinde konumlanan teknoloji firmalarının İngiltere pazarına çıkışını destekleyen ve bu çerçevede yerli ürünlerin yurtdışı pazarlarda güçlenmesini sağlayan Uluslararası Hızlandırma Programı ICUBE’nin Demo Day etkinliği 13 Haziran’da yapıldı.
ICUBE Londra Programı’na katılmaya hak kazanan firmalar şunlar:
Aksense, Biatech, Buyer Network, Fanaliz, İltema, MHAS, PDA, Solar Curtain, TETIS, User Vision.
Londra’da oluşturulacak iş birlikleriyle İngiltere’nin mevcut teknoloji ekosistemine dahil edilecek olan yerli firmalar, İstanbul Teknokent’in sağlayacağı altyapı, danışmanlık, mentorluk ve eğitim hizmetleriyle desteklenecek. Bu doğrultuda İstanbul’daki firmaların İngiltere’de yurtdışı iş birliklerinin oluşması, potansiyel yatırımcılarla uygun iş modelleri geliştirilmesi hedefleniyor.
● Şanlıurfa Teknokent
Gazelle İnovasyon Girişimcilik ve Araştırma Programı (GİGAP) Demo Günü 13 Haziran’da yapıldı ● Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 14 projenin yarıştığı etkinlikte aday iş fikirleri, yatırımcılar, özel şirketler ve paydaş kamu kurumlarıyla buluştu. Başvuruda bulunan 179 kişi arasından seçilen 48 girişimcinin içinde yer aldığı 14 proje tanıtıldı. Girişimcilerin bir sonraki adımı, bu fikirleri finansal desteklerle hayata geçirmek olacak. Jüri tarafından seçilen iş fikirleri, 11 farklı kategoride 13 farklı destek ile ödüllendirildi.
İş fikirlerini hazırlayan 14 takım, TÜBİTAK, KOSGEB ve melek yatırımcılardan finansal destek alma fırsatı yakalayacak. Girişimciler proje kapsamındaki faaliyetlerini Harran Üniversitesi Şair Nabi Yerleşkesi’nde yer alan Şanlıurfa Teknokent bünyesinde kurulacak olan GİGAP Atölye’de sürdürebilecek.
● ODTÜ Teknokent
ODTÜ Teknokent firmaları “Türkiye’nin En Başarılı 100 Start up”ı arasında ● Start Up Dergisi desteği ve Bizz Consulting organizasyonuyla gerçekleştirilen Start Up 100 Ödül Töreni’nde “Türkiye’nin En Başarılı 100 Start up”ı açıklandı. Bu sene de listenin ilk sırasında yer almayı başaran ODTÜ Teknokent firması Insider’ın yanı sıra, faaliyetlerini ODTÜ Teknokent’te yürüten V-Count, Evreka, OpsGenie, Onedio, Seyisco, Infodif, Invidyo, Otsimo ve Ulak Haberleşme de listede yer almayı başardı. Hızlı büyümeleri ile dikkat çeken bu start up’ların hedefinde yurtdışı pazarlar var.
Bu yıl dördüncü kez hayata geçirilen “Start Up 100” listesi aralarında Emre Kurttepeli’den Cenk Bayrakdar’a Faruk Eczacıbaşı’ndan Hasan Aslanoba’ya ekosistemin en değerli isimlerinden oluşan 50’yi aşkın jüri üyesinin değerlendirmesiyle oluşturuldu. Liste başarılı örnekleri öne çıkararak, yenileri teşvik etmeyi ve böylelikle ekosistemi desteklemeyi hedefliyor.
● İTÜARI Teknokent
Yerli yapay zekâ firması Tazi’den önemli başarı ● İTÜ ARI Teknokent firmalarından Tazi, Gartner tarafından yayınlanan ve pazardaki trendleri dönüştürme potansiyeline sahip, yüksek teknoloji üreten şirketlerin yer aldığı “2019 Cool Vendors in Artificial Intelligence Core Technologies” araştırma raporunda yer alan dünya çapında dört şirketten biri oldu. Tazi, raporda “Cool Vendor” olarak adlandırıldı. Rapora göre, Tazi’nin temel tasarım yaklaşımı, kullanıcıların güvenini kazanmak ve verilerden öğrenmenin yanı sıra onlardan da bilgi edinmeyi kapsıyor. Tazi’nin açıklanabilir yapay zekâ yaklaşımı, makine öğrenimi modellerinin, girdilerin, çıktıların ve işletme değerlerinin anlaşılmasını da içeriyor.
Caltech ve MIT mezunları olan deneyimli çift Zehra ve Tanju Çataltepe tarafından kurulan Tazi’nin temel ürünü; sigorta, finans ve perakende gibi birçok sektörde kullanılan otomatik bir makine öğrenimi platformu. Tazi’nin ürünleri, yapay zekânın bu işletmelerde kullanılma şeklini değiştiriyor. Sürekli öğrenme ve açıklanabilme özelliği olan, heterojen akış verilerinden öğrenebilen ürünler, veri uzmanları tarafından değil doğrudan iş uzmanları tarafından kullanılabilecek bir makine öğrenimi fırsatı sunuyor.
● Bilkent CYBERPARK
Bilkent CYBERPARK, Doping XL programı kapsamında 8 Türk Start up’ı 12-18 Mayıs 2019’da Kuzey Avrupa’nın girişimcilik merkezi Estonya’ya götürdü ● Avrupa’nın Silikon Vadisi olmaya aday gösterilen Estonya, start up’lara Avrupa’ya ve dünyaya açılmak için sayısız fırsat sunuyor. Doping XL-Estonya Programı’nda; ekosistemin başarılı kurucularının da yer aldığı ortak çalışma alanı Lift99’da bilgilendirme toplantıları yapıldı. Estonyalı girişimcilerle birlikte çalışma ortamı oluşturularak Estonya’nın en büyük teknoparklarından olan Technopol ziyareti gerçekleştirildi. Ayrıca Avrupa’nın en deneyimli hızlandırıcı programlarından olan Start up Wise Guys, yine Estonya’nın en başarılı yatırım şirketleri ve fonları olan Funderbeam, Karma VC, LHV ve Super Angel ile yatırımcı-girişimci görüşmeleri yapılarak Estonya’nın unicorn firması olan Taxify’de başarı hikayeleri dinlendi. Bu görüşmelerde girişimciler kendilerini ve projelerini anlatma fırsatı yakalamanın yanı sıra Estonya’lı girişimcilerin başarı hikayelerinden ilham alma fırsatı buldu.
● BURSA ULUTEK Teknopark
Ulutek Teknopark Genel Müdürlüğüne Prof. Dr. İrfan KARAGÖZ atandı ● 17 Haziran’da görevine başlayan Karagöz, önceki genel müdür Prof. Dr. Mehmet KANIK’a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.
1959 Trabzon Maçka doğumlu olan Karagöz, Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden 1983’te mezun oldu ve aynı bölümde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 1986 yılında yüksek lisans, 1991 yılında doktora derecelerini aldı. Doktora çalışması sırasında burslu olarak bir yıl Von Karman Enstitüsü’nde (Belçika), bir yıl da Southampton Üniversitesi’nde (İngiltere) araştırmalar yaptı. İrfan Karagöz 1996 yılında Akışkanlar Mekaniği ve Uygulamaları Bilim Dalı’nda doçent ünvanını aldı. 2002 yılında Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik Anabilim Dalı’nda profesörlüğe atanan İrfan Karagöz Fakülte Kurulu üyeliği, Makine Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı, Dekan Yardımcılığı ve Üniversite Senato Üyeliği görevlerinde de bulundu. Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcılığı da yapan Prof. Dr. İrfan Karagöz, evli ve üç çocuk babası.
Prof. Dr. İrfan KARAGÖZ’ü kutluyor yeni görevinde başarılar diliyoruz.
● Teknopark İZMİR
İnovasyon Merkezi GEÇBİZZ Finali’ne ev sahipliği yaptı ● İzmir Ticaret Odası, İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla Genç Başarı Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen “Genç Bizz Liselerarası Girişimcilik Programı”nın finali, 25 Mayıs 2019 tarihinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ev sahipliğinde Teknopark İzmir İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Türkiye genelinde yapılan değerlendirme sonucunda finale kalan 35 girişimci ekibin projelerini sergilediği ve jüri değerlendirmesinin yapıldığı Genç Bizz Finali’nin açılış töreninde konuşan İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, alın terinden akıl terine doğru bir göç olduğunun altını çizerek, “21. Yüzyıl, nitelikli insan kaynaklarına yatırım yapan ve geliştiren, eğiten ülkelerin yüzyılı olacak. Diğerleri yarışta maalesef geç kalacak. Bu da gençlikle mümkündür. Biz gençlere omuz vermeye yol açmaya her zaman hazırız” diye konuştu. Gün boyu süren etkinliğin finalinde sahne alan müzik grupları katılımcılara eğlenceli anlar yaşattı.
● ÇANAKKALE Teknopark
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi BiyoGen Topluluğu ve Çanakkale Teknopark’ın iş birliği ile 10-11 Mayıs’ta “Girişimcilik, İnovasyon ve Biyoteknoloji Sempozyumu” düzenlendi ● BiyoGen Topluluğu hakkında bilgiler veren topluluk akademik danışmanı öğretim üyesi Dr. Onur Sinan Türkmen, biyoteknolojinin gelecekte ağır sanayiye gerek duymadan, küçük formüllerle, küçük laboratuvarlarla kalkınmayı sağlayacak olan bilim dallarından biri olduğunu söyledi. Türkmen, “Yaşam bilimleri disiplinleri iş arayan değil, istihdam yaratan konulardır. Bu bağlamda bizlere başarı öykülerini aktaracak değerli konuşmacılarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Sempozyumda 9 konuşmacı bildiri sundu.
● MERSİN Teknopark
Öğrenciler tasarladıkları bilgisayar oyunlarıyla yarıştı ● Mersin Teknopark tarafından 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı’nda başlatılan “Fikrinle Büyü Fikrinle Yürü” yarışması, bu yıl öğrencilerin dijital dünyada daha yaratıcı olması amacıyla “Dijital Oyun” temasıyla hayata geçti. Yarışma birbirinden ilginç video oyunlarına sahne oldu. Mersin Valiliği öncülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark) iş birliğinde düzenlenen yarışmaya, ortaokul ve lise öğrencileri katıldı. Gençlerin dijital oyunların bağımlısı olmak yerine dijital dünyayı tasarlamalarının amaçlandığı yarışmada, toplam 47 çalışma yer aldı. Öğrencilerin kodlama yöntemiyle oluşturdukları birbirinden ilginç video oyunları hem jürinin hem de vatandaşların ilgisini çekti. Aileler de çocuklarıyla bilgisayar oyunları oynayarak eğlenme fırsatı buldu. Dereceye giren oyunların sahiplerine para ödülü verildi.
● GAZİ Teknopark
Gazi Teknopark firmalarından Tiga Bilgi Teknolojileri A.Ş.’nin başarısı ● Türkiye’de en hızlı büyüyen 100 şirket sıralamasında Tiga Bilgi Teknolojileri A.Ş. 29. sırada yer aldı. Türkiye’de en hızlı büyüyen 100 şirket 2015-2017 döneminde cirosunu ortalama yüzde 605 oranında artırdı. Listeye giren şirketlerin ortalama ciro büyüklükleri ise 59,8 milyon TL. Şirketler 2015 – 2017 döneminde istihdamlarını da yüzde 70 oranında arttırdı. Türkiye 100 listesinde yer alan 36 farklı sektörden şirket, 68 farklı ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye 100 Yarışması’nın birincisi Aydın’dan çıkarken, şirket sayısı sıralamasında ilk sırayı 23 şirketle İstanbul aldı. İstanbul’u 22 şirketle Ankara takip etti. En hızlı büyüyen şirketlerin büyük çoğunluğu aileden veya aile dışından bir ortağa sahip. Şirket kurucuları aynı aileden olan şirket sayısı 58. Kurucuları aynı aileden olmayan şirket sayısı ise 42. Türkiye 100 listesinde yer alan 79 şirketin en yetkili kişileri, üniversite veya üzeri eğitim seviyesine sahip. Toplam çalışanlar içinde üniversite ve üstü seviyede eğitime sahip olanların oranı yüzde 51 ve üzeri olan firma sayısı ise 42.
● CUMHURİYET Teknokent
Rekabetçi Sektörler Programı’na başvuru hazırlıkları tamamlandı ● Sivas’ın ihtiyacı olduğu düşünülen ileri prototipleme merkezinin kurulması amacıyla Sivas OSB, Sivas TSO ve KÜSİ yetkilileri ile bir araya geldi. Bu amaçla Rekabetçi Sektörler Programı’na başvuru hazırlıkları tamamlandı. Toplantıya Sivas OSB Bölge Müdürü Emre TORUN, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Babür ŞARDAŞ ve Genel Sekreteri Erol GENCER, KÜSİ Sivas İl Temsilcisi Yunis TORUN, Cumhuriyet Teknokent Müdürü Serdar MERCAN ve Müdür Yardımcıları Engin ERKAN ve Melih ÜLGEY, Cumhuriyet Teknoloji Transfer Ofisi (CU-TTO) Proje Destek Hizmetleri Birim Sorumlusu Meryem Göksel SARAÇ katıldı.
● GAZİANTEP Teknopark
Sağlık ve Mühendislik Teknolojileri Alanında Buluş / Patent Örnekleri ve Eğitimi ● 12 Haziran 2019’da GAÜN Tıp Fakültesi Oditoryum Konferans Salonu’ndaki sabah programında tıp, sağlık bilimleri, diş hekimliği alanındaki buluşçular için, öğleden sonra ise GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanlık Konferans Salonu’nda mühendislik bilimleri alanlarındaki buluşçular için eğitim programı düzenlendi. İsteyen bazı araştırmacılar her iki eğitime de katılma şansı buldu.
● TRABZON Teknokent
ATİGEN-CELL Hücre ve Doku Merkezi ile iş birliği protokolü ● Hastaların ihtiyaç duyduğu kemik cipsi ve kemik küpü üretiminin temini için gerekli olan kemik dokusunun, Sağlık Bakanlığı’nın görüşü dahilinde, Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı kamu hastanelerindeki canlı veya kadaverik donörlerden temin edilebilmesi amacıyla İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan USTA ve Özel Atigen-cell Hücre ve Doku Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ünsal GÜNDOĞAN arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Protokol kapsamında, Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde Ar-Ge faaliyetlerini sürdüren Özel Atigen-Cell Hücre ve Doku Merkezi tarafından temin edilecek kemik dokuları, ürün haline dönüştürüldükten sonra bir kısmı bedelsiz olarak Trabzon’daki hastanelerin ve hastaların kullanımına sunulacak. Protokol Türkiye’de bu alanda imzalanan ilk protokol olma özelliğini taşıyor.
● SAMSUN Teknopark
n11.com’un CEO’su Won Yong Jo Samsun’da ● Samsun Teknopark, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve n11.com’un iş birliği ile gerçekleştirilen “Türkiye’de KOBİ’lerin Dijital Dönüşümü ve E-İhracat Fırsatları” bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.
n11 CEO’su Wong Yong Jo, “Türkiye ve Güney Kore kardeş iki ülke. Bu ilişkileri iş alanında sürdürmeye devam ediyoruz. Türkiye’de faaliyetlerimize 2013 yılında başladık. Yaklaşık 20 bin kayıtlı, 55 bin de aktif satıcımız var. Herkes e-ticaret hakkında konuşuyor. E-ticaret hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Görüyorum ki Türkiye de e-ticaret alanında büyük bir potansiyel var. Kredi kartı ve akıllı telefon kullanımı çok yaygın durumda” ifadelerini kullandı.
● Göller Bölgesi Teknokent
Göller Bölgesi Teknokenti bünyesinde faaliyet gösteren Ergünler İnşaat Petrol Ürünleri, uluslararası bir başarıya imza atarak Horizon 2020 Ar-Ge projesi yapmaya hak kazandı ● Almanya, Avusturya, Estonya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya ve Türkiye olmak üzere 9 ülkeden ortakların yer aldığı 12 paydaş iş birliğiyle geliştirilen “Critical-Chains IOT-& Blockchain- Enabled Security Framework for New Generation Critical Cyber-Physical Systems In Finance Sector” isimli proje, Avrupa Birliği’nden 3 yıllık destek aldı.